Na današnji dan nastaja v sodelovanju z rubriko "Spominčice", ki je na sporedu na Radiu Maribor, vsak dan ob 7.40 in ob 16.40 uri

Avstrijski cesar Maksimilijan I. je ustanovil dvorno glasbeno kapelo

Avstrijski cesar Maksimilijan I. je ustanovil dvorno glasbeno kapelo, leta 1500 pa je postal njen kapelnik ljubljanski kanonik in dvorni kaplan Jurij Slatkonja, poznejši dunajski škof. Kot del te kapele od vsega začetka deluje tudi deški pevski zbor, predhodnik znamenitega sodobnega deškega pevskega zbora pojočih Dunajskih dečkov.

Po podatkih Janeza Vajkarda Valvazorja naj bi izšel prvi ljubljanski tisk

Po podatkih Janeza Vajkarda Valvazorja naj bi izšel prvi ljubljanski tisk. Šlo je za govor Janeza Saliceta zoper Turke.

Na železniško postajo v Trstu je pripeljal prvi vlak iz Ljubljane

20. junija leta 1857 je bila sobota in takrat je na železniško postajo v Trstu pripeljal prvi vlak iz Ljubljane. Šlo je za lokomotivo z dvema vagonoma. Uradna otvoritev železniške proge Ljubljana – Trst, ki se je je udeležil tudi cesar Franc Jožef je bila teden dni pozneje.

Wilhelm Tegetthoff je pri otoku Visu premagal italijansko floto

V današnji Slovenski ulici v Mariboru rojeni avstrijski admiral Wilhelm Tegetthoff je pri otoku Visu premagal italijansko floto pod poveljstvom admirala Persana in tako preprečil prevlado italijanske mornarice na Jadranskem morju. Italijanska flota je bila močnejša, saj je imela 34 ladij, od tega 12 oklepnih, avstrijska pa 27 in le 7 oklepnih. Bitka pri Visu je bila prva pomorska bitka, v kateri so se borile oklepne ladje, in je močno vplivala na pomorsko taktiko v naslednjih desetletjih. In še to. Med skoraj 8 tisoč mornarji tegthofove flote je bilo okoli 5 tisoč Slovencev, Istranov in Dalmatincev. Zato so poznavalci zapisali, da se je v avstroogrski mornarici resda poveljevalo v nemščini, preklinjalo in po potrebi molilo pa se je v slovenskem in hrvaškem jeziku.

Sprejeta je bila Krfska deklarcija

Sprejeta je bila Krfska deklarcija, v kateri je bila izražena zahteva Slovencev, Hrvatov in Srbov iz Habsburške monarhije, da bodo osvobojeni suženjstva zaživeli v novi skupni državi SHS pod žezlom dinastije Kardjordjević. Deklaracija pa je vzbudila nezadovoljstvo zlasti med primorskimi Slovenci. Za Srbe, ki po eni strani Italijanom niso želeli prepustiti Dalmacije, namreč Istra, Trst in Goriška po drugi strani niso bile življenjskega pomena in so predstavljale možnost mejnega kompromisa z Italijo.

Začela se je splošna stavka več kot 9400 rudarjev Trboveljske premogokopne družbe, ki so zahtevali zvišanje mezd. Stavko so s pomočjo orožnikov in vojakov zlomili 17. septembra.

Slovenski telovadec Leon Štukelj je v Parizu osvojil zlato medaljo v mnogoboju in na drogu

Slovenski telovadec v jugoslovanskem moštvu na olimpijskih igrah v Parizu Leon Štukelj je osvojil zlato medaljo v mnogoboju in na drogu. Jugoslovanska vrsta, v njej so bili samo slovenski telovadci, je bila četrta. To so bile prve olimpijske medalje za Jugoslavijo in Slovenijo.

V Parizu je bila sklenjena mirovna pogodba, ki je določala tudi mejo med Jugoslavijo in Italijo, vendar določena meja ni zadovoljila nobene strani. Jugoslavija je dobila nekdanje italijanske province Zadar, Reko, dele provinc Pulj, Gorica in Trst, Italija pa Kanalsko dolino, Beneško Slovenijo in Gorico Glede Trsta je obveljal francoski predlog o nastanku svobodnega tržaškega ozemlja.

Delegacija mesta Maribor je predsedniku države Josipu Brozu Titu v Beogradu podelila najvišje mestno priznanje – listino in miniaturo spomenika revolucije, ki stoji na Trgu svobode.