Na današnji dan nastaja v sodelovanju z rubriko "Spominčice", ki je na sporedu na Radiu Maribor, vsak dan ob 7.40 in ob 16.40 uri

Rodil se je nabožni pisatelj Matevž Ravnikar

Rodil se je nabožni pisatelj Matevž Ravnikar, prvi slovenski škof v Trstu, zaslužen za to, da so na ljubljanskem liceju za bogoslovce leta 1816 ustanovili stólico za slovenski jezik. Pisal in prevajal je predvsem nabožne knjige, najpomembnejša dela škofa Matevža Ravnikarja pa so "Sveta maša inu keršansku premišluvanje za usak dan", "Perpomočik Boga prav spoznati inu častiti" ter "Zgodbe svetega pisma za mlade ljudi".

Rodil se je slikar Matej Strnen

Rodil se je slikar Matej Strnen, eden vodilnih predstavnikov slovenskega likovnega impresionizma. Bil je predvsem figuralik, slikar aktov in portretov, manj pokrajin in tihožitij. Bil je slikar vidnega sveta in je vedno slikal po modelu, risba pa mu je bila osnovno sredstvo za konstrukcijo slike.

Posledice ptujskih nemirov, v katerih so se 13. septembra 1908 spopadli Nemci in Slovenci, so dosegle vrh 20. septembra v LJ

Posledice ptujskih nemirov, v katerih so se 13. septembra 1908 spopadli Nemci in Slovenci, so dosegle vrh 20. septembra v Ljubljani, ko je oddelek vojakov streljal na slovenske demonstrante in smrtno ranil 15-letnega Ivana Adamiča in 22 letnega Rudolfa Lundra.

Požgana je bila prva slovenska vas – Rašica

Požgana je bila prva slovenska vas – Rašica. Nemški nacistični okupatorji so njene prebivalce izgnali v Bosno in na Hrvaško. Požig je bil maščevanje za partizanski napad na nemški avtomobil in usmrtitev šestih potnikov v njem.

Nemški komisar Friedrich Rainer je za upravljanje nekdanje italijanske Ljubljanske pokrajine ustanovil pokrajinsko upravo

Nemški vrhovni komisar operacijskega območja Jadransko primorje Friedrich Rainer je za upravljanje nekdanje italijanske Ljubljanske pokrajine ustanovil pokrajinsko upravo in za njenega predsednika imenoval ljubljanskega župana Leona Rupnika.

Partizanske enote 7. korpusa in 4. operativne cone so v navezi z zavezniškim vojnim letalstvom izvedle skupno vojaško akcijo

Partizanske enote 7. korpusa in 4. operativne cone Štajerske so v navezi z zavezniškim vojnim letalstvom izvedle skupno vojaško akcijo uničenja nemškega oporišča Pogonik in rušenje železniškega mostu pri Litiji. Namen akcije je bil Nemcem otežiti preskrbo za balkansko in italijansko fronto ter premike strateških rezerv v zvezi z desantom v Normandiji. Zaveznikom je to tudi uspelo, saj je omenjena akcija ohromila komunikacije ter ustavila transport čez slovensko ozemlje do februarja leta 1945. Skupno ofenzivno akcijo zahodnih zaveznikov in slovenskih partizanov je v reviji Life ameriški in britanski javnosti obširno predstavil vojni dopisnik John Philips.

V času volilne kampanje, so katoliški škofje v Jugoslaviji izdali pastirsko pismo

V času volilne kampanje, so katoliški škofje v Jugoslaviji izdali pastirsko pismo, v katerm so obsodili materializem novih oblasti in zahtevali svobodo verskega tiska in katoliških šol, verouk v osnovnih in srednjih šolah, priznavanje cerkvenih porok in vračilo zaplenjenega premoženja. Pobudnik pisma, ki so ga brali tudi v slovenskih cerkavh in ki je izzvalo ostre reakcije oblasti, je bil zagrebški nadškof dr. Alojzij Stepinac.

Leta 1959 je bilo Velenje razglašeno za mesto.

Leta 1959 je bilo Velenje razglašeno za mesto.

Umrl je skladatelj Janko Ravnik

Umrl je skladatelj Janko Ravnik. Večinoma je komponiral klavirske skladbe, med njegovimi vokalnimi skladbami pa je najbolj znana zborovska Kam si šla, mladost.

V Mariboru je bilo ustanovljeno Kulturno društvo prijateljev stolnice

V Mariboru je bilo ustanovljeno Kulturno društvo prijateljev stolnice. Namen društva je promovirati versko in kulturno poslanstvo mariborske stolne cerkve, ki jo je, prenovljeno, oktobra leta 1890 blagoslovil škof dr. Mihael Napotnik.

produkcija: i-resitve.net