Na današnji dan nastaja v sodelovanju z rubriko "Spominčice", ki je na sporedu na Radiu Maribor, vsak dan ob 7.40 in ob 16.40 uri

Na Srednji Beli pod Storžičem se je rodil pesnik in pisatelj Matija Valjávec

Na Srednji Beli pod Storžičem se je rodil pesnik in pisatelj Matija Valjávec. Zbiral je ljudsko blago ter pisal pripovedne pesmi in legende v narodnem slogu. V živalskih pravljicah je razodeval tesno povezanost z naravo in prikazoval napake človeškega početja.

V Ljubljani je pogorelo staro deželno gledališče

V Ljubljani je pogorelo staro deželno gledališče, ki je stalo na prostoru današnje Filharmoníje. Nesreča je imela tudi svojo dobro stran, saj je bila že čez pet let otvoritev novega, lepšega in modernejšega Deželnega gledališča, današnje Opere.

V Gorici se je rodil skladatelj in zborovodja Alojz Bratuš

V Gorici se je rodil skladatelj in zborovodja Alojz Bratuš. Potem, ko so ga italijanski fašisti leta 1934 po eni izmed slovenskih pevskih vaj prisilili da je moral popiti strojno olje je po dolgem trplejnju umrl v goriški bolnišnici. Njegova smrt izraža vso fašistično sovraštvo in brutalnost do Slovencev.

Štirje bataljoni 14. divizije slovenske partizanske vojske so prebili nemški obroč pri Sveti Marjeti

Štirje bataljoni 14. divizije slovenske partizanske vojske so na današnji dan leta 1944 prebili nemški obroč pri Sveti Marjeti ob cesti Mislinja–Vítanje. Po preboju je delu enote uspelo priti na južne obronke Pohorja, glavnina s številnimi ranjenci pa se je morala zaradi sovražnikove premoči vrniti na Paški Kozják.

Maribor je dobil potujoči kinoavtobus

Maribor je dobil potujoči kinoavtobus. Po naročilu tukajšnjega kino podjetja ga je mariborski mehanik Gračner izdelal iz nevoznega vozila. Namenjen je bil za projekcije filmov in filmskih novic v neelektrificiranih krajih Haloz in Slovenskih goric.

Izšla je knjiga Edvarda Kocbeka z naslovom Strah in pogum

Izšla je knjiga Edvarda Kocbeka z naslovom Strah in pogum. Po tem dogodku je slovensko politično vodstvo Kocbeka kot svojega dolgoletnega zvestega sodelavca odstranilo iz političnega in kulturnega življenja, tajna politična policija UDBA pa ga je začela sistematično nadzorovati, tudi na ta način, da je v njegovem stanovanju montirala skrite mikrofone.

Jugoslovansko predsedstvo je razglasilo izredne ukrepe na Kosovu

Jugoslovansko predsedstvo je razglasilo izredne ukrepe na Kosovu. Čez deset dni je v Cankarjevem domu v Ljubljani prišlo do velikega protestnega zborovanja.