Na današnji dan nastaja v sodelovanju z rubriko "Spominčice", ki je na sporedu na Radiu Maribor, vsak dan ob 7.40 in ob 16.40 uri

Po nekaterih podatkih okoli leta 763 po drugih pa 3. decembra 772 je umrl koroški pokrajinski škof Modest. V karantaniji je posvetil prve cerkvene stavbe, med njimi tri poimensko zanane: v središču pokrajine cerkev pri Gospe Sveti na Gosposvetskem polju – po nekaterih podatkih najstarejšo cerkev na Koroškem - na zahodu v bližini današnjega Spittala cerkev na območju antične Teurnije in na severovzhodu cerkev v bližini Judenburga. Skupaj s sodelavci je škof Modest postavil temelje krščanstva med Slovenci.

Rodil se je največji slovenski pesnik – France Prešeren

Rodil se je največji slovenski pesnik – France Prešeren. Prvo pesem je objavil leta 1827. S soneti nesreče iz leta 1832 dosegel vrh svoje miselne lirike, leto kasneje je objavil Gazele, v ciklu Sonetni venec je spojil ljubezensko temo z nacionalno idejo. Čopovemu spominu je posvetil epsko pesnitev Krst pri Savici leta 1836. Dobra štiri kasneje se je vrnil k ljubezenski liriki in napisal svojo najpomembnejšo politično pesem Zdravljica, ki je bila objavljena šele leta 1848. Svoje najboljše pesmi je objavil v knjigi Poezije. Prešernovo pesniško delo obsega različne zvrsti lirskega in epskega pesništva, pomeni prvi vzpon in doslej najvišji dosežek slovenske poezije, z njim se je slovenska literatura prvič postavila ob bok evropski.

V Pišecah se je rodil slovničar in leksikograf Maks Pleteršnik

V Pišecah se je rodil slovničar in leksikograf Maks Pleteršnik. Njegovo največje delo je ureditev in dopolnitev velikega slovensko-nemškega slovarja, v katerem je določil izreko, glasove, naglas in pravopis slovenskega jezika.

Rodil se je pisatelj Fran Detela

Rodil se je pisatelj Fran Detela. Pripadal je krogu katoliških književnikov, pisal pa je zgodovinske romane, povesti, veseloigre, humoreske in satire.

Na slovenski strani slovensko-italijanske meje nasproti Gorice se je začela gradnja Nove Gorice. Mesto je pozneje postalo upravno središče slovenskega dela Goriške.

Državni zbor je z 51 glasovi za in 37 proti potrdil osmo demokratično izvoljeno slovensko vlado, ki jo je vodil prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša.