Na današnji dan nastaja v sodelovanju z rubriko "Spominčice", ki je na sporedu na Radiu Maribor, vsak dan ob 7.40 in ob 16.40 uri

Nadvojvoda Ferdinad je v Gradcu sprejel dedni poklon štajerskih stanov

Nadvojvoda Ferdinad je v Gradcu sprejel dedni poklon štajerskih stanov. Ti so pred tem poskušali doseči, da bi jim potrdil svobodo veroizpovedi, vendar Ferdinand o tem ni hotel nič slišati.

Generalni guverner Ilirskih provinc je podpisal Odlok o začasni ureditvi Ilirskega šolstva. Na njegovi podlagi je v Ljubljani nastala akademija, ki je bila prvi zametek univerzitetnega študija na Slovenskem.

V Závodnjah nad Šoštanjem se je rodil kipar Ivan Nápotnik

V Závodnjah nad Šoštanjem se je rodil kipar Ivan Nápotnik. Po šolanju na umetnoobrtni in strokovni šoli v Ljubljani je najprej delal pri dunajskem kiparju Zéleznyju, nato je študiral na tamkajšnji akademiji in na njej končal tudi specialko. Med vojnama je živel kot kmetovalec in kipar v Závodnju, nato pa v Šoštanju.Slogovno je izhajal iz primorskega rezbarskega oblikovanja in baročne tradicije, tema pa je dodal nekaj secesijskih značilnosti.

V Gorici se je rodil zgodovinar Milko Kos

V Gorici se je rodil zgodovinar Milko Kos, dolgoletni profesor za zgodovino srednjega veka, rektor ljubljanske univerze in dolgoletni glavni tajnik SAZU. Njegovo delo je prva znanstvena sinteza slovenske zgodovine v srednjem veku – zgodovina Slovencev od naselitve do 15. stoletja.

V Pulju se je rodil raketni inženir in pionir kozmonavtike Herman Potočnik Noordung.Med letoma 1910 in 1913 je študiral na tehnični vojaški akademiji v Mödlingu pri Dunaju.
Kot inženir se je specializiral za raketno tehniko in se po letu 1925 posvetil težavam raketne znanosti in vesoljske tehnologije. Konec leta 1928 je v Berlinu izdal svojo edino knjigo z naslovom: Problem vožnje v vesloju – raketni motorji.
V knjigi je Potočnik izdelal načrt za stalno bivanje v vesolju. Med drugim je opisal tudi natančne načrte za vesoljsko postajo in izračunal njeno geostacionarno orbito. Knjigo so leta 1935 prevedli v ruščino, leta 1986 je izšla v slovenskem jeziku, leta 1999 pa so jo v angleščino prevedli Nasini znanstveniki. Potočnik je v svoji knjigi razložil tudi koncept geostacionarnih komunikacijski satelitov. Star 36 let je v veliki revščini umrl 27. avgusta 1929 na Dunaju zaradi pljučnice.

Na slovenskem je dinar kot plačilno sredstvo zamenjal avstrijsko krono.

Italijanski fašisti so požgali slovenski narodni dom v Barkovljah pri Trstu

Italijanski fašisti so požgali slovenski narodni dom v Barkovljah pri Trstu. Požig je pomenil maščevanje za napad jugoslovanskih rodoljubov na italijanske mornarje v Splitu.

V Unionski dvorani v Ljubljani je imel Akademski pevski zbor svoj zadnji koncert

Akademski pevski zbor je leta 1926 v Ljubljani ustanovil France Marolt. Ta amaterski študentski moški zbor je bil med vojnama s svojo visoko umetniško in tehnično ravnijo eden najboljših v Sloveniji. Svoj zadnji koncert je imel na današnji dan leta 1941 v Unionski dvorani v Ljubljani. Organizirali so ga na pobudo Osvobodilne fronte. Poslušalci so ga razumeli kot domoljubno manifestacijo in prerasel je v pravo protifašistično demonstracijo.

Cankarjev bataljon slovenske partizanske vojske je napadel in popolnoma uničil močno nemško policijsko enoto

Cankarjev bataljon slovenske partizanske vojske je v Rovtah v Selški dolini pod Blegošem napadel in popolnoma uničil močno nemško policijsko enoto, ki je štela 52 mož.

Ustanovljen je bil Nogometni klub Maribor

Ustanovljen je bil Nogometni klub Maribor. Tega dne so se vodilni pri Železničarskem športnem društvu odločili, da se iz vrst njihovega društva izloči nogometni klub, ki se bo imenoval NK Maribor. To je rojstni dan vijoličastih. Prvo od številnih nepozabnih generacij vijoličastih so sestavljali: Vabič, Vidic, Donko, Tolič, Arnejčič, Breznik, Kreač, Eferl, Čeh, Kek, Kramer in Šober. Trener je bil Vladimir Šimunić, kapetan pa Oto Blaznik.