Vabimo Vas na redno mesečno predavanje

akademika prof. dr. Petra ŠTIHA

Integracija Karantancev in njihovih slovanskih sosedov v frankovsko-otonsko cesarstvo

V predavanju bo pokazano, da si zgodnjesrednjeveške družbe v vzhodnoalpskem prostoru po vključitvi tamkajšnjih Slovanov v frankovsko in nato otonsko cesarstvo ni mogoče predstavljati v poenostavljeni obliki nacionalnih zgodovinskih narativov, po katerih so vrhnje družbene sloje predstavljali »Nemci«, »Slovenci« pa naj bi bili obsojeni zgolj na podložništvo. Nasprotno, takratnih zgodovinskih procesov ni mogoče niti opisati, niti razumeti samo s pojmi kot so izključevanje, podrejenost, degradacija, ampak je šlo za precej bolj kompleksne družbene spremembe, v katerih so pomembno mesto imele tudi integracija, akulturacija in akomodacija. Integracija je bila dolgotrajen proces, ki je potekal na različnih področjih od političnega do verskega, pri čemer je zlasti pomembno integrativno vlogo imela krščanska vera in z njo zvezano pokristjanjevanje. Ti procesi in z njimi zvezane družbene spremembe bodo prikazani na vrsti primerov.

v torek, 6. novembra 2018, ob 18. uri,

v Amfiteatru

Filozofske fakultete Maribor, Koroška cesta 160.