Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča v Mariboru

Vas vabi na redno mesečno predavanje s predstavitvijo knjige

dr. Andreja RAHTENA

Jugoslovanska velika noč

Slovenski pogledi na balkanski vojni (1912-1913) in jugoslovansko vprašanje

Knjiga Jugoslovanska velika noč. Slovenski pogledi na balkanski vojni (1912–1913)  in jugoslovansko vprašanjeprihaja na knjižne police ob stoti obletnici začetka vojn, ki so po stoletjih osmanske vladavine v nekaj mesecih prelomno preuredile politični zemljevid Balkana. Prepričanje, da so bila diplomatska preigravanja v času balkanskih vojn neke vrste preludij v usodne zaplete ob sarajevskem atentatu 28. junija 1914, je danes večinoma splošno sprejeto dejstvo.

V knjigi, ki temelji na analizi arhivskega gradiva, glavnih del slovenske publicistike v habsburški monarhiji na temo balkanskih vojn in jugoslovanskega vprašanj, avtor ugotavlja, da je vpliv vojn na Balkanu v letih 1912–1913 nedvomno segel v jedro slovenske politične in intelektualne elite. Za slovenske politike in razumnike to ni bil zgolj še eden od diplomatskih zapletov na Balkanu, v katerih je bila že po tradiciji udeležena habsburška monarhija. Spopad pravoslavnih držav z osmanskim imperijem je imel tudi neposreden vpliv na notranjepolitična razmerja v habsburški monarhiji, še zlasti pa je usodno posegel v percepcijo jugoslovanskega vprašanja med slovensko (in hrvaško) elito.

O knjigi bo ob avtorju spregovoril tudi recenzent dr. Gregor Jenuš.

v sredo, 12. decembra 2012, ob 18. uri,

v razstavišču Archivum, v Pokrajinskem arhivu Maribor , Glavni trg 7, Maribor.

Predsednik društva:

DODATNE INFORMACIJE: http://www.zgodovinsko-drustvo-kovacic.si/