Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča in Pokrajinski arhiv Maribor

MARIBOR V ČASU MESTNEGA NAČELNIKA
DR. FRANJA LIPOLDA

(1931–1935)

Knjiga Maribor v času mestnega načelnika dr. Franja Lipolda obravnava obdobje, ko sta se Maribor in širša regija soočala z resnimi težavami. Svetovna gospodarska kriza je Maribor precej zaznamovala. Mesto je bilo odvisno od svojega prej cvetočega gospodarstva, ki pa je v obravnavanem obdobju doživljalo več padcev kot vzponov. Vodstvo mariborske mestne občine se je tako spopadalo z močnim udarcem gospodarske krize, posledicami doseljevanja prebivalstva in socialno stisko, potrebno je bilo sprejemati hitre in pametne odločitve ter meščanom omogočiti dostojno življenje.

Avtorica predstavlja delo mestne uprave v času dr. Franja Lipolda: reorganizacijo mestne uprave ter ustanovitev Mariborskih mestnih podjetij, poskuse za uresničitev ideje o Velikem Mariboru, nekatere investicije (nakup Mariborskega gradu, gradnjo šole v Magdalenskem predmestju…), socialno sliko mesta ter večje prireditve in proslave v obravnavanem času.

v sredo, 29. maja 2019, ob 18. uri,

v razstavišču Archivum

Pokrajinskega arhiva Maribor, Glavni trg 7.